Kampverslagen

2014

Download als pdf

Dag 1 – Maandag

De mammoetexpressen (trein en bus) brachten ons naar het prehistorische Zepperen. Eenmaal daar aangekomen konden we ons ogen niet geloven. Het was alsof we in een teletijdmachine waren gekropen. We werden onthaald door de familie Kloefkapper uit Poepoerigoe. Een vreemd volkje, die oermensen. Gelukkig waren onze leiders wel normale, toffe mensen. Aan de hand van de verschillende oerspelletjes kwamen we dan uiteindelijk te weten dat we in het toffe groepje 1 zaten.

Eenmaal in ons groepje werd onze honger en dorst gestild met een lekkere wafel en fris fruitsap. Daarna was het tijd voor een oeroude traditie: kennismakingsspelletjes. Je kan geen oerstam vormen zonder te weten wie je ‘strijdmakkers’ zijn! Om fris en monter voor de dag te komen, gingen we onze slaapgrot inspecteren zodat we onze dierenhuiden konden uitrollen om iets later van een goede nachtrust te kunnen genieten.

Om sterk te staan, deden we ons te goed aan lekkere WAP. Eenmaal ons buikje dik en rond gegeten, was het tijd voor een laatste test. Wisten we nog steeds wie onze medeholbewoners waren?
Moe, maar voldaan, konden we eindelijk onder de wol kruipen!

Dag 2 – Dinsdag

We begonnen de dag met een oerwasje in de plaatselijke rivier. Nadat de slapertjes uit onze ogen waren gewassen, stond het ontbijt al klaar. Luxe-oer-leven!

Ook oermensen hebben nood aan een beetje zon, zee, strand. Onze mammoet-gps stuurde ons richting het Zilvermeer. Waterpret, zandfun en zongenot en een lekker ijsje verzekerd! Na deze vermoeiende, maar erg leuke dag, aten we snel nog een hapje en doken we ons nestje in!

Dag 3 – Woensdag

Na een welverdiende nachtrust en een stevig ontbijt waren we klaar om er opnieuw met goede moed in te vliegen… Toevallig kwamen we Magda tegen, een oervrouw die haar zus Rosa kwijt was. Ze wilde haar zus een kaartje sturen en heeft dat samen met de hele groep gedaan. Na het schrijven wilde Magda de kaartjes verbranden om rooksignalen te maken zoals in de oertijd. Maar daar waren wij niet mee akkoord. We hebben onze kaartjes terugverdiend door opdrachtjes tot een goed einde te brengen. Gelukkig!!

Hiervan kregen we een reuzehonger! We maakten een tussenstop in de refter om krachten op te doen voor het bosspel. We bouwden onze eigen oergrot, maar dit ging niet zomaar… Het was echt zwaar werk! Sjouwen met takken en dierenhuiden! De twee groepen moesten proberen om elkaars kamp te vernielen door papier, vuurstenen en een vuurschaal in het kamp van de tegenstanders te smokkelen. We moesten natuurlijk oppassen voor de opperoermens die onze materialen kon afnemen. Uiteraard hebben we elkaars kamp niet echt in brand gestoken, maar na het vieruurtje mochten we toch eens uitproberen hoe je met vuurstenen echt vuur kan maken. Spannend he!

Dag 4 – Donderdag

De warme bakker verwende ons met lekkere brood om zo voldoende energie te hebben voor de jaarlijkse traditie. Na het ontbijt volgden we de trek van de oermensen van kampthema. De voetentocht bracht ons naar onze oerdegelijke picknickplaats. Daar kwamen de kokjes ons verrassen met een uitgebreide picknick.

De oermensen kwamen tijdens hun tocht oerdieren tegen, maar konden gelukkig ontkomen. Jammer genoeg werd Priscilla tijdens het gevecht door zo’n dier gebeten en moesten ze haar in coma wegdragen. Na de lekkere frietjes met stoofvlees konden we zalig relaxen in onze kamer. Twee oermensen hebben ons op traditionele wijze in slaap gewiegd. Zalig genieten.

Dag 5 – Vrijdag

Na een halfuurtje langer slapen dan gewoonlijk hadden we een frisse kop. In OCOP was er weer een leuke activiteit voorzien. Met het ontbijt achter de kiezen, begonnen we samen met Anna en haar vriendin aan de knutselactiviteit. Ze leerden ons welke takken we konden gebruiken om pijlen van te maken voor onze pijl en boog. Nadien maakten we onze pijlen schietklaar en versierden we die zodat we wisten dat het de onze waren.

Na de middag trokken we onze vuilste kleren aan want het was tijd voor het vuil en proper spel. Zoals de traditie in groep 1 het wil, wordt in het vuil spel de nieuwe leiding gedoopt. Dit jaar viel Channa in de prijzen. Ze kreeg een volledige gechambreerde dino voorgeschoteld die bestond uit mayonaise met salami en een fris citroentje om het geheel af te kruiden. Net zoals in de oertijd speelden we eens lekker vuile spelletjes zonder dat onze oerdegelijke leiding daar over mopperde.

Als afsluiting van deze intensieve dag keken we naar het eerste deel van de film Ice Age 2.

Dag 6 – Zaterdag

Vandaag was het tijd om even stil te staan bij de kampdagen die reeds voorbij waren. De viering werd opgebouwd rond de 4 oerelementen. Tijdens het doemoment maakten we in vier groepen een 3D-schilderij van ons eigen oerelement. Het resultaat was werkelijk prachtig. Pastoor Ignace vertelde ons daarna een mooi verhaal over elke van de elementen.

Na we ons buikje vol hadden, gaven we ons volledig met iedereen in het algemeen spel. Dit is een spel dat we met alle groepen en alle leiding samen spelen. We werden in zes groepen verdeeld: rood, blauw, geel, groen, paars en wit. We moesten proberen de beste grot te bemachtigen. Voor het vieruurtje speelden we per groep tal van spelletjes om onze weg naar de grot uit te stippelen . Daarna speelde elke groep duels tegen andere groepen. De rode ploeg won het spel en kreeg de mooiste grot toegewezen. Het geheel werd afgesloten met lekkere hamburgers. Daarna gingen we moe en voldaan naar ons bedje.

Dag 7 – Zondag

Zoals gewoonlijk speelt groepje 1 een spel met de oudste groep (groep 5). Dit jaar was het thema “back to the future”. We hebben twee Duitssprekende wetenschappers ontmoet die in het verkeerde jaar waren aangekomen en onze hulp nodig hadden om hun kapotte teletijdmachine te herstellen. Door onze hulp zijn ze uiteindelijk in het goede jaar terecht gekomen. Om af te ronden verwisselde de leiding van groep tijdens het middagmaal.

In de namiddag gingen we zwemmen. We leefden ons helemaal uit: glijbanen, waterversnellingen, buiten- en binnenzwembad, kortom dolle waterpret. Na het avondmaal werd er een heuse bingoavond georganiseerd in het groepslokaal van groepje 1. En zoals jullie allemaal weten, geen bingo zonder prijzen. Zo ging iedereen slapen met een mooie vangst.

Dag 8 – Maandag

Tijdens de “tandenborstelshow: oertijdeditie” werden we opgedeeld in 3 groepen. We namen het tegen elkaar op in verschillende opdrachtjes om te kijken wie zichzelf de beste oerstam mag noemen. De rode ploeg was gewonnen en mocht oervrouw Georgette in de groep opnemen. Als dank trakteerde ze met lekker M&M’s, mmmmmm!!

In de namiddag mochten we ons nog eens volledig geven tijdens de pleinspelen. Naar jaarlijkse traditie onder de oermensen worden deze op regelmatige basis georganiseerd, met name op het zonnebloemblaadjeskamp. Tijdens deze traditionele spelen kon iedereen zich van zijn sterkste kant tonen. Als we het vieruurtje achter de kiezen hadden, konden we onze pijl en boog uittesten tijdens het jachtspel.

Na een kamp vol spel en plezier konden we voor een laatste keer aanschuiven voor het diner. Het werd een heuse feestmaaltijd. Maar de apotheose van de avond kwam bij het “kampvuur” waar we samen oerliederen zongen om het prachtige kamp sfeervol af te sluiten, uiteraard met bijhorende boule de berlin.

Dag 9 – Dinsdag

Meteen na het ontwaken werden de valiezen gemaakt. Na de brunch werd er nog een korte activiteit gespeeld: quiz in actie. Daarna werd het al snel tijd om naar huis te gaan…

Download als pdf

Gastjes: Thommy, Thomas, Moyra, Médéric, Kai, Lore, Felien, Casper, Victor, Warre, Ben, Thomas

Leiding: Charlotte, Robbe, Lien, Jasmien ,Zoé, Mei Juan, Steffi, Sammy, Karen, Julie, Karolien

Dag 1 – Maandag

Bij aankomst merkten we dat het kamp al onmiddellijk begon. Alle gastjes en leiding van groepje 2 gingen aan de slag om alle spelletjes tijdens het onthaal tot een goed einde te brengen. Daarna waren we klaar voor een vieruurtje en gingen we onze kamer gaan installeren.

Nadat alle bedjes klaar waren en alle valiezen een plaatsje hadden gekregen, was het tijd om elkaar wat beter te leren kennen. De meesten kenden elkaar al, maar hier en daar was er toch een nieuw gezicht bij.

’s Avonds smulden we van een lekkere maaltijd en daarna speelden we nog enkele spelletjes. Toen was het al bedtijd… Gelukkig vertelden leiders Sammy en Robbe nog een knotsgek verhaal, zodat we toch nog niet onmiddellijk moesten gaan slapen.

Dag 2 – Dinsdag

Dinsdagvoormiddag trokken we na een stevig ontbijt in het bos. Een aantal oermensen hadden een groot probleem en natuurlijk konden de gastjes van groepje 2 hen daar bij helpen. In kleine groepjes gingen we op zoek in het bos en deden we allerlei moeilijke opdrachten.

In de namiddag kregen we het wat warm: hoog tijd voor waterspelletjes dus! We begonnen droog en met vrij rustige spelletjes, maar na een tijdje werden de spelletjes alsmaar natter. Op het einde sprong iedereen dan maar in het zwembad. We waren toch al nat!

’s Avonds waren we moe maar tevreden na deze drukke dag. Na enkele spelletjes en het vervolg van het verhaal, kropen we onder de wol.

Dag 3 – Woensdag

Op kamp trekken we er altijd een dagje op uit en voor groep 2 was het op woensdag de daguitstap! Met z’n allen gingen we naar provinciedomein Kessel-Lo. Toen we daar aankwamen gingen we op wandel in het domein. De kippen liepen gewoon tussen ons en in de wei zaten enkele geiten. Daarna speelden we op een super spannend speelplein. Daarna was het tijd voor een wandeling waarbij we de rest van het domein bekeken.

Moegespeeld en gewandeld aten we nog een ijsje. Voor we vertrokken gingen we nog eens bij de bijen op bezoek. In een glazen hok konden we de binnenkant van een bijenhuis bekijken, vol met bijen… Gelukkig konden ze niet prikken!

Na een lange en lastige dag was het echter nog niet gedaan! Er stond nog een fuif op het programma, samen met groepje 3. Iedereen haalde zijn beste danspasjes boven, voor een spetterende fuifavond!

Dag 4 – Donderdag

Op donderdag moest iedereen zijn beste wandelschoenen bovenhalen: tijd voor de voetentocht. Een lange wandeling, maar wel zalig in dit prachtige weer!

Terug op de kampplaats – en wat moe van het wandelen – merkten we dat leidster Karolien was aangekomen.

’s Avonds schreven we eerst nog kaartjes, zodat mama en papa niet al te ongerust zouden worden. En dan maar hopen dat we een kaartje terugkrijgen natuurlijk…

Dag 5 – Vrijdag

Op vrijdagmorgen gingen we knutselen. In klei maakten we een echt dino-ei. Natuurlijk moest dat ei mooi geschilderd worden én hadden we een baby-dinosaurus nodig die uit het ei kroop. Iedereen aan het werk dus: kneden, kleien, tekenen, schilderen, kleuren… Niet alleen het ei en de dinosaurus waren geschilderd, ook de gastjes van groepje 2 hadden wat verfvlekken…

In de namiddag was het hoog tijd om ons vuil te maken. Op kamp gaan zonder je vuil te maken, dat kan natuurlijk niet… Ondertussen konden we ook leidster Charlotte, die de eerste keer mee was op kamp, dopen als nieuwe leidster. Maar het was niet zomaar een nieuw spel. Twee gekke professors hadden een probleem: ze hadden met hun teletijdmachine een oermens naar het nu geflitst, maar wisten nu niet meer hoe ze deze moesten terugkrijgen. Dus zorgde groepje 2 er voor dat de oermens zich hier thuis voelde. En tegen het einde van het spel, zagen we er allemaal uit als oermensen. Gelukkig stonden de warme douches klaar om ons terug proper te maken!

Dag 6 – Zaterdag

Op zaterdagvoormiddag was er eucharistieviering. Mooie teksten, liedjes, en een echte knutselactiviteit zorgden er voor dat we een zeer mooie viering mochten meemaken.

In de namiddag was het tijd om het competitiebeest in onszelf vrij te laten. In verschillende groepen – met alle groepjes door elkaar – speelden we het Algemeen Spel. Er werd door alle groepen gestreden om de titel van de beste groep! Daardoor waren we ’s avonds ook doodop van al het spelen!

Vandaag moesten we jammer genoeg ook afscheid nemen van leidster Julie, zij moest al terug naar huis…

Dag 7 – Zondag

In de voormiddag speelden we een spel met groep 3. De leiding van groep 2 moest voor de gastjes van groep 3 zorgen, de leiding van groep 3 moest voor de gastjes van groep 2 zorgen. Eventjes aanpassen… Ook ’s middags werd de leiding gewisseld. Smakelijk!

In de namiddag maakten we kennis met Fred Flinstone. Hij kondigde aan wat er deze namiddag ging gebeuren: pret met Flinstone Fred. En het was inderdaad zeer prettig! Vissen, kampen bouwen, de leiding nat maken, bowlen… Pret verzekerd! Met elke opdracht die we goed deden, verdienden we centjes. Na het vieruurtje mochten we deze centjes dan inzetten om nog meer geld te verdienen. Via opdrachten, duels en quizvragen verdienden we alsmaar meer geld…

Dag 8 – Maandag

Op maandagvoormiddag speelden we een spel met leidster Stefanie – die voor één dagje terugkeerde van groepje 0 naar groepje 2 – en leidster Karolien. Over de hele kampplaats moesten we op zoek naar gekleurde ballonnen met opdrachten in. Touwtrekken, verdoriespel, twister… Een druk programma! We waren nog maar net klaar met alle opdrachten toen het middagmaal al klaar was.

In de namiddag gingen we zwemmen. Als 12 visjes in het water zwommen de gastjes van groepje 2. Maar vooral: de glijbaan, wildwaterbaan, bubbelbad…

’s Avonds stond de laatste avond al weer op het programma… In de Ocop-zaal hadden we een zeer gezellige laatste avond boordevol liedjes, kaarsen én het laatste stuk van het kampthema.

Dag 9 – Dinsdag

Dinsdagmorgen stond iedereen op met een raar gevoel: het kamp zat er weeral op. Valiezen maken, alles klaar zetten om mee te geven met de camion… We zullen het missen! Tot volgend jaar, Zepperen!

Download als pdf

Gastjes: Cian, Elisabeth, Jolien, Kitana, Lindsay, Lorythano, Lukas, Marie, Marieke, Robbe, Willem

Leiding: Ann, Joke, Jolien, Koen, Lander, Nele, Ruben, Sarah, Sofie, Stijn, Tanika

Dag 1 – Maandag

De hemel is nog wat bewolkt en het waait nog een beetje als we toekomen in Zepperen, dat voor de gelegenheid is omgetoverd in het oertijd-dorp Poepoerigoe. Maar het weer kan onze vrolijke stemming niet vergallen, want we staan weer aan het begin van 9 fantastische dagen vol plezier en onvergetelijke momenten!

Via verschillende spelletjes leren we het leven als oermens kennen: we gaan op mammoetenjacht, we volgen de levensloop van een holbewoner, en we spelen vissenmemory. Na een lekkere suikerwafel is het tijd om elkaar beter te leren kennen. We hangen als een banaan in een boom en zoeken uit wie onze tennisbal heeft verstopt. Tot slot maken we ook kennis met onze koks tijdens een eerste heerlijke maaltijd, de favoriet van leider Stijn: worst met appelmoes en patatjes!

Na het eten worden onze kelen gesmeerd! Praeses Ruben, zedenmeester Stijn en cantor Ann hebben een echte cantus georganiseerd. We brullen samen liedjes uit onze oercodex, en spelen duels in het thema ‘drinken’. Wel opletten dat we de regels volgen, niet applaudisseren en het juiste versje opzeggen om naar het toilet te mogen gaan, anders… AD FUNDUM!

Dag 2 – Dinsdag

Het is nog even wennen om ’s ochtends al om halfacht uit ons bed te komen, maar de vermoeidheid is al snel vergeten als we in OCOP het nieuwe dansje aanleren, op de tonen van ‘She’s after my piano’! Vandaag is leider Koen jarig, dus hij krijgt bij het ontbijt een prachtige kroon, een stoel versierd met balonnen, en confetti die nog de hele dag in zijn eten en haar zal blijven zitten.

In het kampthema-toneeltje volgen we de verhalen van de rare familie oermensen uit Poepoerigoe. Ze moeten verhuizen en op zoek naar een nieuwe grot! Onderweg zullen ze ongetwijfeld weer heel wat spannende avonturen beleven. Hierna spelen we spelletjes waarbij we elkaar moeten helpen en leren vertrouwen: we worden aan elkaar vastgebonden, geblinddoekt, en moeten zelfs met de volledige groep over een hoog touw geraken! Als beloning mogen we daarna een mammoet, gevuld met snoep, aan flarden slaan met een hamer. Wat een pret!

Na een lekkere broodjesmaaltijd worden de meisjes en de jongens van elkaar gescheiden. De jongens maken een spannende tocht langs bergen, bossen en vulkanen, onder leiding van Jan der Thalen, de meisjes volgen Caro Magnon. Elk team voert enkele moeilijke opdrachten uit, om uiteindelijk elkaar te ontmoeten en samen een nieuw dorp te stichten. Het gaat er zelfs zo hevig aan toe dat Willem een tand verliest…

Na het vieruurtje bouwen we twee mooie boerderijen in ons nieuwe dorp, Chattai. Eerst verzamelen we bessen, noten en vlees, die we kunnen inwisselen tegen stallen, hutten, weilanden en akkers. Maar we moeten wel opletten dat onze zuurverdiende grondstoffen niet worden afgepakt!

We komen weer op krachten met heerlijke gyros en rijst, en sluiten de dag af met een korte, actieve quiz gepresenteerd door Paleo en zijn collega. Iedereen moet raden wie van de kandidaten het juiste antwoord zal geven of het duel zal winnen, om zo punten te verdienen. Er worden grottekeningen gemaakt, menhirs vernield en mammoeten geschoten. Uiteindelijk is Kitana de grote overwinnaar, zij verzamelde dan ook het meeste snoep!

Dag 3 – Woensdag

Bij OCOP is het vandaag tijd om te knutselen! We maken brillen, snorren en petjes als versiering voor de avonddisco die ons op de laatste dag te wachten staat. Ook na het ontbijt knutselen we nog wat verder. Met vrolijk gekleurde speelmaïs maken we hartjes, mammoeten, zebra’s, tanks, slakken, slangen, palmbomen, vlinders, en nog veel meer.

’s Middags staat ons een heerlijk bord pasta met kaas en ham te wachten. Ideaal om energie op te doen voor de namiddag, want we gaan zwemmen! We gaan wel honderd keer op de glijbanen, smullen van een vieruurtje op de ligweide, spelen tienbal in het buitenzwembad en laten ons meesleuren door de wildwaterbaan.

Terug op kamp is het tijd voor een geweldige barbecue met koud buffet! Erna dansen we alle zorgen van ons af in een geweldige fuif, samen met groepje 2. We drinken slijm van wrattenzwijn en bloed van mammoet, en snoepen van lekker zoete wormen en letterkoekjes tot het tijd is om te gaan slapen.

Dag 4 – Donderdag

Groepjes 1, 2 en 3 strijden ’s ochtends tegen elkaar om de meest fantastische pannenkoekentaart ooit te maken, met hopen choco, bergen slagroom, en massa’s m&m’s. Groepje 1 wint, maar tijdens het ontbijt mogen we allemaal meegenieten van dit heerlijk zoete feestmaal.

Vandaag volgen we één van de belangrijkste kamptradities: we gaan op voetentocht! Langs de akkers, doorheen de straten en tussen boomgaarden stappen, rijden en zingen we onze weg naar de kapel. Daar eten we onder de bomen onze picknick op: heerlijke boterhammen met sla, kaas, prepare, salami en vleesbrood. Jammie!

Ook op de terugweg stappen en zingen we goedgemutst onder een lekker warm zonnetje. Terug thuis kijken we nog naar een grappig Flintstones-filmpje. De koks belonen ons met superlekkere frietjes met stoverij!
Om de dag rustig te eindigen schrijven we kaartjes en brieven en maken we tekeningen voor het thuisfront. Zo kunnen ook zij meegenieten van al onze avonturen!

Dag 5 – Vrijdag

In OCOP belanden we vandaag in een reuze kermis! We bowlen, vissen eendjes, spelen reuze memory, en verzamelen zo punten om een VIP-behandeling te winnen in de disco. Na het ontbijt maken we met kampthema een medicijn om dochter kloefkapper, die na de beet van een monster in coma ligt, terug tot leven te wekken.

Vandaag gaan we met groepje 3 op daguitstap naar het blotevoetenpad in Zutendaal! Een beetje onwennig trekken we onze schoenen en kousen uit, maar al gauw huppelen en springen we over zand, schors, boomstammen en rotsen, doorheen water, modder en snelle stromingen, over bruggen en door tunnels. Dit is veel leuker dan rondlopen met schoenen! Hierna zijn we natuurlijk uitgehongerd, maar gelukkig zijn er boterhammen voorzien met heerlijk beleg en zelfs choco, met een Prince koek als dessert!

Na het middageten maken we een geblinddoekte tocht vol obstakels doorheen het bos, en we spelen nog een verdoriespel, weliswaar roepen we dit keer ‘olifant’ of ‘woef’! Onze blad-steen-schaar skills worden in elk geval goed getraind! We sluiten de middag af met een heerlijk ijsje op het terras van de cafetaria. En nog goed nieuws op de terugweg naar het kamp: leider Stijn mag naar het leger!

Terug op kamp moeten we jammer genoeg afscheid nemen van Tanika, maar als verrassing beschilderen we nog snel haar auto met een grote 3, zodat ze ons groepje niet snel zal vergeten!

Na een verkwikkende maaltijd, met ballen in champignonsaus en puree, proberen we nog wat geld – of waren het speerpunten – te verdienen in het casino van Jolien en Nele. We 21-en, hoger-lageren en dobbelen erop los, terwijl ondertussen een spannend bingospel wordt gespeeld. Wisten jullie trouwens dat de totale leeftijd van de leiding van groepje 3 maar liefst 263 jaar is?

Dag 6 – Zaterdag

Na een spannende fotozoektocht bij OCOP is het tijd om eens kennis te maken met groepje 5. We spelen een samen een moeilijk spel waarbij we enveloppes met raadsels moeten zoeken om zo een geheime zin te ontcijferen.

Ook voor bezinning is plaats op het kamp, en naar jaarlijkse traditie maken we ook even tijd voor een eucharistieviering. Deze staat helemaal in het teken van de 4 natuurelementen aarde, water, lucht en vuur. Verdeeld in groepjes maken we prachtige kunstwerken die deze elementen symboliseren.

Na het middageten – een lekkere schnitzel met rijst en currysaus – vergeten we even dat we in groepje 3 zitten: voor het grote Algemeen Spel worden we willekeurig verdeeld in kleurrijke teams: wit, geel, rood, groen, paars en blauw. Voor het vieruurtje moeten we op zes verschillende locaties een moeilijke opdracht uitvoeren. Botwerpen, met een flintstone mobiel rijden, spuug van een dinosaurus opvangen, de gedachten van een holbewoner lezen, het heeft nu allemaal geen geheimen meer voor ons.

Daarna moeten we rechtstreeks tegen de andere teams duelleren in tienbal, zeeslag, het verdoriespel of oermens en boermens. Uiteindelijk wordt het rode team tot winnaar gekroond, maar omdat we ons allemaal zo hard hebben ingezet worden we getrakteerd op heerlijke hamburgers met een stuk broodpudding als dessert.

’s Avonds spelen we samen met groepje 4 een spel waarbij we op zoek moeten naar grotten, messen, voedsel of hout om in de woeste oertijd te overleven. We moeten elkaars sjaal afpakken en zo proberen het grootste team te vormen. Spannend maar ook erg vermoeiend, en we zijn dan ook blij als we eindelijk in ons bedje kunnen kruipen!

Dag 7 – Zondag

In OCOP verdienen we vandaag ingrediënten voor cocktails door een moeilijk parcours af te leggen onder tafels, over bezemstelen en doorheen een fietsband. Van deze cocktails zullen we morgen mogen genieten tijdens de disco!

Na het ontbijt spelen we een spel met groepje 2 waarbij leiding en gastjes van de groepjes worden omgewisseld! Plots moeten onze gastjes samenwerken met de leiding van groepje 2 en moet onze leiding de gastjes van groepje 2 helpen. Als dat maar goed afloopt!

Samen zoeken we een fossiel in het bos, en proberen we zo veel mogelijk opdrachten tot een goed einde te brengen. Iemand moet een kegel op het hoofd houden, we moeten water drinken, onze kleren omgekeerd aandoen, een berg hoedjes vouwen, een gedicht schrijven, en nog veel meer. Ook de broodjeslunch draaien we om: de leiding van groepje 2 komt bij onze gastjes zitten!

Na de middag is het eindelijk tijd voor het lievelingsspel van de meerderheid van onze groep: het vuil spel! Omdat er dit jaar geen nieuwe leiding is om te dopen, richten we onze pijlen op Stijn die zich zo al wat kan voorbereiden op zijn tijd bij het leger. We smijten hem in het water en smeren hem daarna in met choco, verf en heerlijk geurende krabsla… Daarna spelen de jongens tegen de meisjes in allerlei vieze spelletjes zoals moddergooien, russische roulette met rauwe eieren, en schuiven over een zeil met bruine zeep. Wie verliest mag smullen van choco… met look!

Gelukkig kunnen we ons na het vieruurtje douchen om zo weer helemaal proper van het avondeten te genieten. Om de dag rustig af te ronden maken we nog enkele schattige oerpopjes uit wol met Nele.

Dag 8 – Maandag

Het is bijna niet te geloven, maar vandaag is alweer de laatste volledige dag aangebroken! In OCOP dansen we daarom nog een laatste keer in de super ochtenddisco! Er is een rode loper, een cocktailshaker en een heuse fotoshoot! Na het ontbijt zien we in kampthema hoe de mysterieuze vreemdeling dochter Priscilla kloefkapper ten huwelijk vraagt. Eind goed, al goed!

Onder deskundige leiding van Jolien bakken we kleine worstenbroodjes in de vorm van slakjes, en met een komkommer maken we een heuse hapjeskrokodil! Gelukkig mogen we er achteraf nog van smullen! Zolang we maar een plaatsje overlaten voor de pastasalade deze middag!

Na meer dan een week volop zon begint het in de namiddag dan toch een beetje te druppelen. Geen paniek, we kruipen gezellig bij elkaar in de slaapzaal en kijken op groot scherm naar de film ‘The Croods’, over een knotsgek gezin oermensen dat leert overleven in een nieuwe wereld.

Na het vieruurtje kunnen we dan toch nog naar buiten voor een spannend bosspel! We herbeleven even onze daguitstap als we met blote voeten over kiezelsteentjes moeten lopen, en geblinddoekt onze weg moeten zoeken langs een lint in het bos. Daarna spelen we nog dassenroof en omgekeerd verstoppertje: leidster Ann verstopt zich en wie haar het laatste vind, is verloren!

Na het avondeten (heerlijke frietjes!) is het alweer tijd voor de afsluiter van het kamp. Door het slechte weer houden we geen kampvuur maar maken het gezellig binnen met kaarsjes en theelichtjes. Elk groepje brengt een liedje naar voor, wij zingen uit volle borst Joebadoebadoe. Inclusief Ad Fundum natuurlijk!

We krijgen ook de trouw van de vreemdeling met Priscilla te zien, en ook de leiding die al drie jaar meegaat wordt in de (zonne)bloemetjes gezet. Van groepje 3 zijn dat er heel wat: Sofie, Sarah, Jolien, Tanika, Stijn en Koen krijgen een medaille!

Dag 9 – Dinsdag

Het is natuurlijk veel te vroeg, maar het moment om afscheid te nemen is al aangebroken! We gaan nog een laatste keer het bos in voor een spannend Stratego-spel met mammoeten, sabeltandtijgers, holbewoners, giftige planten en geneesheren. Maar aan alle mooie liedjes komt een einde, en na het middageten klimmen we al snel op de bus die ons naar het station of terug naar Gits brengt.

Het was weer een superkamp, tot volgend jaar!

Download als pdf

Dag 1 – Maandag

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen wachten busjes en treinen op de Zonnebloemblaadjes. Sommige gasten zijn nieuw, sommige leiders zijn nieuw. We weten nog niet goed wie bij ons in de groep zit. Nog wat onwennig komt iedereen aan in Zepperen. Onmiddellijk worden we ontvangen door de mensen van het secretariaat. Alle gasten krijgen een bandje rond de pols met hun groepje op. Daarna kunnen ze onmiddellijk beginnen met het echte kamp, namelijk spelletjes spelen. Tussen de spelletjes door ontmoeten we de familie Kloefkapper, een rare familie uit Poepoerigoe die door iedereen wordt uitgescholden en uitgelachen. De leidraad doorheen het kamp is de Oertijd.

Na het vieruurtje ontmoeten we de leden van ons groepje 4. Vooral in de leiding is er heel wat verandering, maar liefst 5 nieuwe leiders en leidsters staan ons op te wachten. Ook de groepsleidster is nieuw, vanaf nu neemt Sanne de verantwoordelijkheid op zich. We leren elkaar wat beter kennen aan de hand van een aantal kleine spelletjes en veel snoepjes. Na deze lange dag hebben we honger gekregen. Het eerste avondmaal in Zepperen is een overheerlijke WAP. Daarna volgt voor de eerste keer dit kamp het toneeltje rond het kampthema. Het wordt duidelijk dat de familie maar een zotte bende is.

Tot slot, willen we de gebouwen en het domein wat beter leren kennen maar ook elkaar. Hoe kan dat beter dan met een fotozoektocht? Na een gezellige fotozoektocht met vele gekke poses is het bedtijd. De eerste avond duurt het een beetje lang totdat iedereen in bed ligt. Iedereen moet nog wat wennen aan de slaapzaal en aan het ritme van het kamp. Uiteindelijk doven rond 22u de lichten en kan iedereen uitrusten voor de volgende dag.

Dag 2 – Dinsdag

Na een eerste goede nacht is iedereen klaar voor alweer een nieuwe dag. Wanneer je gewassen bent, trek je uiteraard naar OCOP. OCOP zorgt ervoor dat iedereen zich kan amuseren terwijl de rest zich nog moet wassen en aankleden. De eerste morgen draait de radio van OCOP al goed met allerlei mopjes van de gasten. We zien ook dat we de hele week zullen moeten strijden om de voorlaatste dag op kamp naar de ochtenddisco te kunnen. Hoe meer we strijden, hoe meer kans we maken op een Vipbehandeling. Een beetje later schalt ‘Ta fête’ van Stromae door de boxen, dat wil zeggen dat we moeten gaan eten.

Na de maaltijd gaan we samen knutselen. De gasten kunnen kiezen uit het maken van een Pinata of een potje uit klei. Leiding en gasten helpen elkaar om mooie knutselwerken te maken. Uiteindelijk maakt één groepje de mascotte van ons kamp: Mark de Mammoet. Na het middagmaal en de platte rust komt de zon door de wolken en de zon zal de rest van het kamp van de partij blijven. Op kamp gaan betekent je eens goed vuil maken zonder het gezaag achteraf van mama of opvoeders. We spelen allerlei spelletjes met verf en al snel zit iedereen onder een laagje verf, rolstoelen helaas ook. Gelukkig zorgen de waterspelletjes na het vieruurtje dat er al een deel van de verf verdwijnt. Iedereen gaat onder de tuinslang, ook de gasten in rolstoelen worden uit het rolstoel gehaald om te genieten van een regendouche terwijl de leiding hun rolstoel wat opknapt.

Na al deze spelletjes is het nodig om een douche te nemen, anders zal Jean-Pierre ons nooit toelaten in de refter. Terwijl sommige zich nog douchen kunnen andere wat bekomen onder de tent en ondertussen wat kleuren of een stripje lezen. Na het avondeten is het tijd voor een interactieve quiz, geen saaie quiz waar iedereen op zijn plaats moet blijven zitten. Ieder groepje trekt op pad doorheen het domein opzoek naar quizvragen zoals sudoku’s, droedels, vragen over de Flintstones…. Team Kwak is de winnaar van de avond!

Dag 3 – Woensdag

Na het ontbijt is het de tijd om de nieuwe leiding eens te ‘verrassen’. De nietsvermoedende nieuwe leiding wordt vandaag gedoopt: Frédéric, Sam, Bert, Lore, Sanne als nieuwe groepsleidster en Roselien. De nieuwe leiding zal moeten strijden in twee ploegen: de jongens tegen de meisjes. Alle gastjes helpen om hun team in te smeren met rode of gele verf en met de nodige gel, bloem, confetti, gras… Daarna gaat de nieuwe leiding, alweer nietsvermoedende, op hun buik in het gras liggen met ogen dicht. Vervolgens krijgen ze allerlei soorten viezigheid over zich. Daarna moeten ze geblinddoekt tegen elkaar racen maar de gasten maken het hen niet gemakkelijk. Met emmers water worden ze afgeleid. Uiteindelijk winnen de dames!

Na de middag is het tijd om op tweedaagse te vertrekken. Alle leiding en gasten helpen, waar nodig, met het inladen van de vrachtwagen want deze avond slapen we op een andere locatie. Rond 15u vertrekken we samen met groep 5 op tweedaagse. We wandelen en sommigen fietsen tot aan een kerk. Daar maken we tijd voor een vieruurtje. Het is superwarm maar we laten ons niet doen en stappen dapper voort. Rond 18u30 bereiken we onze locatie. Terwijl we wachten op de vrachtwagen spelen we nog een spel met groep 5. Eenmaal de vrachtwagen er is kunnen we uitladen en kunnen de koks beginnen met het klaarmaken van de barbecue. Ondertussen ligt de rest te aperitieven in het gras naast een speelpleintje. Door het mooie weer kunnen we ’s avonds laat buiten genieten van een all-in BBQ.

Daarna is het grote moment aangebroken. Vooraleer we naar bed gaan, mogen we nog even fuiven. Rond 12u besluit de DJ dat het goed geweest is en legt hij de muziek af. Nu nog snel de fuifzaal omtoveren in een slaapzaal en dan kan iedereen naar bed. Om 12u30 gaan de lichten uit en kan iedereen lekker slapen.

Dag 4 – Donderdag

Na de fuif van gisteren blijft het opvallend stil in de slaapzaal tot 9u. Gewekt door de klokken van de kerk komt er stilaan beweging in de slaapzaal. Iedereen wordt wakker en begint met het ochtendwasje en het opruimen van de zaal. Het is alweer lekker warm en we kunnen buiten ontbijten. Na een stevig ontbijt zetten we onze tocht verder. Rond de middag hebben we een afspraak met groepen 1, 2 en 3 om samen te picknicken want ook zij zijn ondertussen begonnen aan hun voetentocht.

Na de picknick vertrekken we allemaal samen richting kampplaats. De grote Zonnebloemblaadjesbende amuseert zich in dit weertje en zeurt niet over een kilometer meer of minder. Om 16u nemen we nog een laatste pauze en dan rechtstreeks naar Zepperen. Iedereen is wat moe van het stappen maar onze inzet wordt door de koks beloond. Ze hebben voor ons stoofvlees met frietjes klaargemaakt. Om nog wat te bekomen van tweedaagse besluiten we het rustig te houden deze avond. We schrijven kaartjes naar het thuisfront of we spelen wat gezelschapsspelletjes.

Er is maar één probleempje: de bedden zitten nog in de vrachtwagen. Dus zolang de vrachtwagen er niet is, kunnen we nog gezellig verder babbelen of liedjes zingen. Zodra de vrachtwagen aankomt snelt iedereen te hulp. Er wordt gesleurd met bedden en matrassen. Valiezen worden snel uitgeladen en daarna kan iedereen zijn pyjama aandoen en bekomen van een drukke tweedaagse. Om 22u30 gaan de lichtjes van de slaapzaal uit en gaan de oogjes van de gasten dicht.

Dag 5 – Vrijdag

Uitgerust van de tweedaagse zijn de gasten van groepje 4 ’s ochtends weeral van de partij op de Reuzekermis van OCOP. Hoe meer punten we sprokkelen op deze kermis, hoe meer kans dat we naar de ochtenddisco kunnen. Deze ochtend tonen we eens hoe goed wij kunnen koken. Eerst moeten we opdrachten vervullen om de ingrediënten te kunnen verzamelen. Daarna kunnen we met de recepten aan de slag. We maken een lekkere (veel te zoete) aperitief, drie soorten toastjes, kleurige parasols met Babybels en nog zwanworstjes special. Sommige gasten kunnen het niet laten om af en toe als iets te laten verdwijnen in hun mond. Een beetje voor het middagmaal kunnen we dan genieten van de drank en de hapjes. De rest leggen we aan de kant voor deze avond.

Na het middagmaal gaan we alweer op pad met groepje 5. Nu trekken we richting het zwembad van Sint-Truiden. In het zwembad is er voor elk wat wils. Een groot zwembad, een peuterbad, twee glijbanen, bubbelbaden, een wildwaterbaan en zelfs een buitenzwembad. Voor sommige gasten wordt het al snel wat te koud in het zwembad maar dat is helemaal niet erg. We warmen samen op in het bubbelbad. En leidster Sanne mag blijven jetons insteken zodat we geen kou vatten in het bubbelbad. Leider Sam kan met zijn ‘zieke’ vinger helaas niet zwemmen maar hij maakt een heuse fotoshoot in het zwembad.

Na het zwemmen geraken we maar net op tijd terug in Zepperen voor ons avondmaal. ’s Avonds kijken we nog naar een film met groep 5. ‘The Croods’ gaat over een gekke familie uit de Oertijd, ze lijken goed op de familie Kloefkapper. Daarna kruipen we vroeg in ons bed want het waren al drukke dag hier op ons kamp.

Dag 6 – Zaterdag

Op zaterdag is het tijd voor onze jaarlijkse misviering op kamp. Bij de Zonnebloemblaadjes is de mis geen saaie bedoening. We zitten allemaal samen en zingen liedjes. Tijdens de viering maken we ook in verschillende groepjes een 3D-schilderij in het thema van de viering ‘aarde, vuur, water en lucht’. Uit groepje 4 mocht Eva een stukje voorlezen. Tijdens de viering was er ook aandacht voor minder leuk nieuws. We stonden even stil bij het heengaan van de mama van Michaël. Michaël is al een tijdje leider bij de Zonnebloemblaadjes en moest zijn kamp noodgedwongen onderbreken.

Na de intense viering was het tijd om onze maagjes te vullen zodat we er ’s middags tegenaan konden gaan. Deze middag bestond groepje 4 even niet meer. Samen met alle groepen speelden we een groot groepsspel. Zowel leiding als gastjes werden herverdeeld. Gastjes en leiding van alle verschillende groepen zaten nu samen. Om de groepen uit elkaar te kunnen houden kregen we een kleur T-shirt. Om te snelst moesten we proberen een nieuwe grot te veroveren. Eerst moeten we per groepje kleine opdrachten uitvoeren om leventjes te sparen. Na het vieruurtje konden we deze leventjes dan inzetten in de verschillende battles. Telkens werden twee groepen uitgeloot die het tegen elkaar moesten opnemen in één of ander spel. Om de gezellige sfeer ook ’s avonds te behouden aten we buiten op het grasveld heerlijke hamburgers.

Ondertussen kennen we al vrij goed de leden van groepje 5 maar na het eten was het tijd om kennis te maken met groepje 3. We verdeelden de groepen en speelden samen een spel. We moesten zoals echte oermensen verschillende zaken verzamelen zoals voedsel, hout en messen. In een één-op-één gevecht kwam het erop neer zo snel mogelijk de andere zijn staart uit te trekken. Na deze druk dag, waarop we vele nieuwe mensen beter leerden kennen, is het tijd om de slaapzaal op te zoeken.

Dag 7 – Zondag

Joepie, het is zondag! Op kamp wil zondag zeggen dat we ’s ochtends geen boterhammen eten maar croissants en sandwiches. Iedereen laat het zich smaken en sterkt zich aan voor de uitstap met ons groepje 4. Na het ontbijt trekken we naar een speelplein. Op een mooie locatie kunnen de gasten naar hartenlust spelen of genieten van het kriebelende gras onder onze blote voeten terwijl de fontein op de achtergrond voor de rustgevende ‘muziek’ zorgt. Vandaag is een speciale dag want er zijn gasten in groepje 4. Leidster Julie en leider Jonas van vorig jaar zijn speciaal vandaag op bezoek gekomen om samen met ons mee te gaan op uitstap. In de buurt van de vijver zoeken we rond de middag een schaduwplekje zodat we daar kunnen picknicken.

Na de picknick staan de busjes weeral klaar om ons zo’n twintig kilometer verder te brengen naar Tongeren. Tongeren is de stad van Ambiorix en van het Gallo-Romeins museum. Momenteel loopt er een tentoonstelling rond de Oertijd. Dat komt uiteraard goed uit aangezien ons kampthema ook de Oertijd is. In het museum krijgen we geen saaie rondleiding maar mogen we veel zelf proberen. We maken zelf vuur, we leren speerwerpen, we leren vuursteen bewerken en tot slot mogen we nog met een stuk leder een portemonnee maken. Na dit intensief bezoek aan het museum gaan we in Tongeren opzoek naar ijsjes. We vinden helaas alleen een nachtwinkel maar die verkoopt gelukkig ook lekkere ijsjes. Daarna keren we terug naar de kampplaats.

Aangezien het avondeten nog niet klaar is, hebben we nog even de tijd om nog wat verder te kijken naar de film ‘The Croods’. Na het avondeten spelen we nog een ganzenbord. Maar zoals gewoonlijk bij de Zonnebloemblaadjes is dat ook helemaal niet saai, integendeel iedereen wou echt winnen en het wordt een heftig spel. Na deze, alweer vermoeiende, dag is het tijd om ons bed op te zoeken want morgen is de laatste volledige dag hier in Zepperen bij al onze (nieuwe) vrienden.

Dag 8 – Maandag

Uiteraard is iedereen op deze laatste dag al wat moe en uitgeput. We besluiten het wat rustig te houden. Na de ochtenddisco van OCOP nemen we deel aan een Reuzebingo. Per nummertje op onze bingokaart moeten we per groep de juiste voorwerpen verzamelen. Ook al is het de laatste dag we zijn nog altijd erg competitief en iedere groep doet zijn uiterste best om deze bingo te winnen.

’s Middags begint het wat te miezeren. Blijkbaar zijn de wolken ook een beetje ongelukkig dat het kamp ten einde loopt. Gelukkig verdwijnt de regen op tijd voor ons bosspel. In het eerste deel moet iedere groep opzoek gaan naar diamanten. Deze diamanten kunnen ze verdienen na het vervullen van een opdracht. Daarna spelen we nog stratego. Aangezien een bosspel best heftig kan zijn, is het alweer tijd om eens onder de douche te kruipen.

Vervolgens sluiten we avond voor het ‘laatste avondmaal’: Koninginnehapje met frietjes. Aangezien het alweer is beginnen regen lijkt een kampvuur ons niet zo’n goed plan. Dus houden we een slotfeestje met een licht aan kaarsjes. Grietje van groepje 5 mag helpen met het aansteken van de kaarsjes want voor haar zit haar laatste kamp er bijna op. We zingen nog heel wat liedjes en smullen van onze boel. Daarna gaan de ‘kleintjes’ gaan slapen zodat wij samen met groep 5 nog een afscheidsfuif kunnen bouwen. Er wordt heel wat gedanst en gezongen. Tegen 12u ligt iedereen in zijn bed om morgen terug te keren naar huis.

Dag 9 – Dinsdag

Iedereen staat op met een dubbel gevoel. Enerzijds zijn we blij dat we terug mogen keren naar huis of naar de leefgroep, naar onze vertrouwde omgeving, anderzijds zijn we droevig omdat we zoveel vrienden moeten achterlaten. Na het opstaan beginnen we stilaan valiezen te vullen, bedden af te breken… Overal is er een drukte. De laatste ochtend worden we tijdens het ontbijt nog eens verwend met sandwiches en croissants.

Terwijl de grootste deel van de leiding helpt opruimen en kuisen gaan de gastjes met de andere leiding nog een aantal spelletjes spelen. Helaas is het nu heel hard aan het regenen en moeten we voor onze laatste spelletjes onze toevlucht nemen tot de sporthal. Daar spelen we ‘Mammoet mag ik oversteken?’, Kruisvlag, dikke mammoet, met de parachute, vliegen vangen… Een laatste keer laten we het competitiegevoel naar boven komen en laten we ons niet doen. Om 11u30 worden we al terug aan tafel verwacht om een laatste keer samen te eten. Een heerlijk bord spaghetti staat op ons te wachten.

Daarna is het tijd om afscheid te nemen. Sommigen worden opgehaald door de ouders op het kampterrein, anderen nemen de trein naar Brugge, Gent of Kortrijk en nog anderen reizen met de busjes mee naar Gits. We zingen nog een laatste keer uit volle borst ons groepje 4-lied. Hier en daar vloeit een traantje en iedereen geeft elkaar nog een stevige knuffel. Het kamp zit er helaas alweer op. Gelukkig is de happening op 20 september al in zicht. Want dan zien we elkaar hopelijk allemaal terug…

Groepje 4, daar mag je fier op zijn!

2013

Gastjes: Branko, Elisabeth, Eva, Janne, Jolien, Jonas, Jordy, Kitana, Marie, Marieke en Thibo

Leiding: Ann, Femke, Joke, Jolien, Koen, Lander, Laura, Nele, Ruben, Sarah, Sofie, Stijn en Tanika

Dag 1 – Zondag

Er was eens een magische kampplaats, verscholen in het glooiende Limburgse landschap. De zon brandt genadeloos wanneer de eerste gastjes komen toegestroomd in Zepperen, dat voor de komende negen dagen is omgedoopt tot een magisch sprookjesbos. We luisteren naar sprookjes, knutselen in de sprookjesgrot, stelen het geld van de slapende grootmoeder en proberen de huisjes van de 3 biggetjes tegen de vlakte te krijgen. Na een heerlijke wafel is het tijd om groepje 3 wat beter te leren kennen, want er zijn weer enkele nieuwe gastjes bijgekomen. Sommigen hebben zich in vergelijking met vorig jaar zelfs een volledig nieuwe look aangemeten! In twee teams proberen we zo snel mogelijk ballonnen kapot te trappen, te puzzelen en verschillen te zoeken.

Na een rijkelijke portie friet met appelmoes maken we kennis met de ietwat bizarre maar lieve Dolf de Wolf, de trage schildpad Bob, en Ann die voor de gelegenheid tot sprookjesboom is getransformeerd. Het wordt het begin van een avontuur waarbij meer dan één sprookjesfiguur in de buik van de wolf zal belanden…

Na het toneel vertellen Ann en Femke ons een interactief sprookje voor het slapengaan over een lelijk (“dat is niet eerlijk!”) iets dat door een boerendochter op de hooizolder wordt ontdekt. Tussendoor moeten we zo snel mogelijk een kan water leegdrinken, van kleren wisselen, of een gigantische ui opeten. Dat belooft een gezellige eerste nacht te worden in onze slaapzaal!

Dag 2 – Maandag

De ochtend wordt actief in gang gezet tijdens OCOP, waar we een dansje aanleren dat ons de rest van het kamp zal achtervolgen: Logobitombo! Vooral de ‘mitraillette à gauche’ blijkt een populaire dansmove…

http://www.youtube.com/watch?v=9NmGDZMy3G0

Na het ontbijt valt het eerste slachtoffer van Dolf de Wolf: de onschuldige oma van Roodkapje verdwijnt in de hongerige wolvenmuil. Na het ontbijt blijft de spanning te snijden, want we gaan op zoek naar de ontvoerder van Klein Duimpje. Was het de reus, de poetsvrouw of toch die verdacht uitziende bakker? Gelukkig krijgen we af en toe een tip van een mysterieuze zwarte man…

Een portie pasta met spekjes geeft ons genoeg energie om in de namiddag een winstgevende drugshandel op te zetten, onder leiding van een licht verslaafde Doornroosje. Met de drugs kunnen dealers en coffeeshops worden gekocht om ons drugsimperium in de stad Ravenburg uit te bouwen. Het hiermee verdiende geld investeren we in vastgoed. We doorkruisen het hele kampterrein om overal moeilijke opdrachten uit te voeren: beschuiten eten, rijstkorrels sorteren, en kaartenhuisjes bouwen. In ruil wordt ons zwart geld witgewassen, al kan er hier en daar wel wat in de zakken van de vastgoedmakelaar verdwijnen…

Van al dat handelen en investeren krijgen we natuurlijk honger! Daarom sluiten we de dag af met het maken van lekkere cupcakes, die we kunstig versieren met glazuur en kleurrijke decoratie. We maken ook lekkere verse ice-tea om de dorst te lessen en te bekomen van de hitte. De allermooiste cupcake is voor Koen, om zijn verjaardag te vieren. Maar waarom slaagt hij er maar niet in om die verjaardagskaars uit te blazen?

Dag 3 – Dinsdag

Vandaag is ons gastje Jolien jarig! Ze krijgt dan ook een mooie kroon om de dag feestelijk in te zetten. Bij het ontbijt proeven we van de heerlijke ice-tea die we gisteravond gemaakt hebben. Heerlijk en boordevol energie om de dag goed in te zetten!

We maken kennis met een arme boze wolf die door een overvloed aan cupcakes last heeft gekregen van tandpijn. Gelukkig wordt hij bijgestaan door een lieftallige tandartsassistente, en de gastjes van groepje drie natuurlijk! Hoewel we op de hielen worden gezeten door twee heksen in te kleine pakjes, slagen we er toch in om alle opdrachtjes tot een goed einde te brengen. Helaas komen sommigen onder ons toch in de darm van de wolf terecht, maar gelukkig raakt niemand hierbij gewond!

Na een lekker portie balletjes in tomatensaus gaan we ons uitleven in het zwembad! Alle glijbanen worden uitgetest, we belanden in het wildwaterbad, en drogen lekker in de zon aan het buitenzwembad. Jarige Jolien blijkt het heel leuk te vinden om iedereen kopje onder te duwen!

De dag wordt afgesloten met een heerlijke barbecue. Dat het buiten even begint te regenen kan de pret niet drukken, we bouwen gewoon een feestje samen met groepje 2! De rode en groene cocktails en het snoephuisje van de boze heks gaan vlot naar binnen! Oppa Gangnam Style!

Dag 4 – Woensdag

In OCOP maken we vandaag chocoladekoekjes met gepofte rijst, wat ons de nodige energie geeft om de zware voetentocht aan te vatten! Samen met jager Heinz en zijn trouwe jachthond trekken we zo’n 6 km door het prachtige Limburgse landschap, op weg naar de kapel van Helshoven, waar we genieten van een welverdiende picknick. Nog nooit hebben boterhammen met salami en kaas ons zo goed gesmaakt!

Nadat we samen met groepje 4 en 5 ook de lange weg terug tot een goed einde hebben gebracht (gesterkt door de nodige dinosauruskoeken) komen we terug op onze vertrouwde kampplaats toe, waar we worden getrakteerd op een heerlijke portie stoverij met frietjes, en een ijsje als dessert. Wat een welkome afkoeling bij dit warme weer!

Na het laatste toneeltje van de dag, waarbij alweer drie sprookjesfiguren – ditmaal geitjes – in de hongerige wolvenmaag belanden, sturen we nog enkele kaartjes en tekeningen naar het thuisfront. Maar her duurt niet lang voor onze oogjes beginnen toe te vallen!

Dag 5 – Donderdag

Vandaag nemen we even afscheid van onze geliefde kampplaats, want we trekken op daguitstap naar het Zilvermeer van Mol! We genieten er niet alleen van het schitterende strand, de zalige zon en de luie ligweide, maar maken ook een onvergetelijke – en natte – toch met de pedalo’s. Na een lekkere picknick nemen we ook een verfrissende duik in het meer, waarbij natuurlijk alle glijbanen moeten worden uitgetest! De blauwe glijbaan wordt unaniem tot de snelste en spannendste verkozen.

Lander en Femke zullen deze dag niet snel vergeten, want als nieuwe leiding moeten zij natuurlijk gedoopt worden! Verkleed als de prinses en de kikkerprins moeten ze op zoek naar hun gouden bal, ze moeten ajuin eten, dansen met een ei in hun broek, en hun haar wordt gewassen met heerlijk geurende shampoo. Bovendien moeten ze een aartsmoeilijk gedichtje – o krinkelende winklende waterding, met ’t zwarte kabotseken aan – uit het hoofd leren en voor de hele groep voordragen tijdens het avondeten. Gelukkig brengen ze het er goed vanaf!

’s Avonds worden we op de proef gesteld door twee zatte dwergen (hun vijf broers zijn waarschijnlijk hun roes aan het uitslapen…). En die ‘proeven’ mag je best letterlijk nemen! Hele spuitbussen slagroom worden leeggespoten, negerzoenen worden op gezichten geplakt, en miljoenen smarties worden op kleur gesorteerd. Tot slot schrijven we ook een ontroerend sprookje met letterkoekjes, al verdwijnen er hier en daar ook letters in hongerige monden…

Dag 6 – Vrijdag

Na een doldwaze ochtend, waarbij we uit bed worden gesleurd om in allerijl – en nog in pyama – naar OCOP te stormen, spelen we een spel met groepje 5! We moeten op zoek naar advertenties die over de hele kampplaats zijn verstopt, en er moeilijke vragen over beantwoorden. Ons geheugen wordt danig op de proef gesteld!

Zoals elk jaar staan we even stil bij het leven in een eucharistieviering, die dit keer helemaal in het teken staat van kleur. We beplakken glazen theelichthoudertjes met crêpepapier, en maken zo een sfeervolle lichtgevende regenboog.

Na de middag worden we samen met alle andere groepjes in zes teams verdeeld, om in een ultieme heroïsche strijd een magisch sprookjesboek te herstellen. We gooien letters omver, dragen slapende oma’s langs verraderlijke parcours, knopen minuscule haren aan elkaar, en wagen ons leven op een dodelijk mijnenveld. Hiermee verzamelen we jokers, die we kunnen inzetten tijdens de helse duels na het vieruurtje. We spelen dood aan de koning, halen onze beste blad-steen-schaar-talenten boven in het verdoriespel, en beantwoorden moeilijke kwisvragen over sprookjes. Uiteindelijk zegeviert het gele team, maar ook de verliezers mogen natuurlijk meegenieten van de welverdiende hotdogs achteraf.

Na het eten spelen we nog samen met groepje vier een spannend spel onder leiding van Hansje en Grietje. Leventjes moeten worden omgeruild voor geld bij de OCMW-verantwoordelijke, en met dat geld kopen we cijfercodes bij sleutelbewaarster Sarah. In een spannende ontknoping zijn de Grietjes het snelst bij de schat, die uit heerlijke snoep blijkt te bestaan. Alweer een mooie afsluiter van een prachtige dag!

Dag 7 – Zaterdag

Het einde van het kamp begint te naderen, maar we geven niet toe aan de vermoeidheid en spelen er weer op los! In de voormiddag proberen we samen met groepje 2 een reeks moeilijke opdrachten tot een goed einde te brengen: een citroen opeten met schil en al, een originele groepsfoto nemen, en misschien wel de moeilijkste opdracht van allemaal: 5 minuten zwijgen!

Na een heerlijk middagmaal is het tijd om onze handen vuil te maken, letterlijk dit keer! Onder leiding van zeemeermin Ariël en boze octopus Ursula moeten we moddervisjes redden van de verdrinkingsdood, zo snel mogelijk gifgroen nucleair afval naar de overkant brengen, en elkaar besmeuren met etensresten. Waar komt die geur van rotte vis toch vandaan? Op de koop toe begeven onderweg ook de borsten van Ariël en de tentakels van Ursula het…

Daarna kunnen we ons gelukkig opfrissen met een aantal waterspelletjes, waarbij heel wat waterballonnen tragisch aan hun einde komen. We leren ook dat bruine zeep al snel aanleiding geeft tot zwierige schuifpartijen… En dan, eindelijk douchen! De dag wordt afgesloten met een heerlijke spaghetti, en we knutselen enkele mooie varkensmaskers en dwergjes met lange baarden, om als aandenken mee naar huis te nemen!

Dag 8 – Zondag

De laatste volledige dag van het kamp is aangebroken, dus we genieten er nog eens ten volle van! Tijdens OCOP gaan we op zoek naar die dekselse Wally, die zich alweer ergens op het kampterrein heeft verstopt. Als beloning krijgen we bij het ontbijt ovenverse chocoladekoeken en croissants. Heerlijk! Na het ontbijt zien we hoe Dolf de Wolf alle opgeslokte sprookjesfiguren één voor één overgeeft, gelukkig levend en wel. Eind goed, al goed!

Om de torenhoge schulden van Mooiweertje terug te betalen, wagen we voor de middag onze kans in het enige echte casino van Zepperen! We dobbelen, leggen kaarten en spelen domino. Tussendoor spelen we ook een spannend spelletje bingo. Onze winst mogen we inruilen voor echte casinochips, en uiteindelijk hebben we genoeg geld verzameld om alle schulden af te lossen!

Na de middag vliegen we er een laatste keer in met een heus bosspel. Belle is ontvoerd door een boze tovenaar, die het ons – samen met de jager – bijzonder lastig maakt. Gelukkig slagen we erin om onze sleutels droog te houden, en op het eind van de dag kunnen Belle en haar geliefde beest herenigd worden!

Na een portie lekkere frietjes is het tijd geworden om terug te blikken op alweer een prachtig kamp bij een kampvuur, dat voor de gelegenheid bestaat uit een magische sprookjesfontein. Onder leiding van Jager Heinz en de Gelaarsde Kat zingt elk groepje een liedje. “Ik hou van u” van groepje 3 is natuurlijk het beste en mooiste! Ook enkele trouwe Zonnebloemblaadjes, waaronder hoofdleidster Joke, worden in de bloemetjes gezet. Proficiat! We nemen afscheid van alle kampthema-personages en kruipen moe maar erg voldaan onze bedjes in.

Dag 9 – Maandag

De tijd om afscheid te nemen is jammer genoeg alweer aangebroken. We verzamelen onze bagage en komen samen voor een grootse groepsfoto. De kookploeg verwent ons nog met een boule de berlin, maar daarna is het alweer tijd om elkaar uit te wuiven. Er vloeien enkele traantjes, maar we zien elkaar zeker en vast volgend jaar terug. Het was weer een SUPERKAMP!

En ze leefden nog lang en gelukkig…

Download als pdf

Dag 1 – Zondag

Zondag 21 juli, een feestdag in België. Niet enkel krijgen we vandaag een nieuwe koning, ook de Zonnebloemblaadjes vertrekken terug voor negen dagen op zomerkamp! Bestemming? Zepperen natuurlijk! Vanuit alle hoeken van West-Vlaanderen, en ook uit Gent vertrekken ongeduldige jongeren op kamp, allemaal nieuwsgierig hoe het er dit jaar weer aan toe zal gaan in het verre Limburg. Na een lange trein- of busreis kwamen we aan op de kampplaats. De zon scheen heel hard dus kreeg iedereen bij de check-in balie een beker water en een spiksplinternieuwe zonnebril, een echte Ray-Ben&Jerries! Op het grote grasplein konden verschillende spelletjes gespeeld worden: De 3 biggetjes, bos-speed, wandeling van roodkapje en nog veel meer.

Na een poosje was het tijd voor het 4- uurtje: een suikerwafel met een frisse appelsap. We merkten het al: we zullen veel moeten drinken tijdens dit warme kamp! Toen we onze koek opaten en eens rondkeken zagen we een pak nieuwe gezichten in groepje 4, zowel bij de leiding als bij de gastjes. Hoog tijd dus voor kennismakingsspelletjes! We leerden veel nieuwe namen, zelf leiding die er zo vertrouwd uitzag van andere jaren bleken plots toch een andere naam te hebben. Nadat we elkaar toch een beetje beter leerden kennen brachten we onze bagage naar de slaapzaal… Maar ook hier wachtte ons een verrassing, we zouden niet in onze vertrouwde slaapzaal slapen, maar in de aanpalende turnzaal. Toch fijn zo eens wat verandering op kamp 🙂

Daar klonk dan plots de verzameltune: Bumaye schalde door de luidsprekers. Dit kon maar één ding betekenen: ETEN!! En wat voor eten! Overheerlijke WAP (worst, appelmoes, patat) met een yoghurtje als dessert. Na het eten keken we naar het eerste kampthematoneeltje van dit kamp. Uit de spelletjes van onthaal hadden we al een flauw vermoeden dat het iets met sprookjes zou zijn… En ja hoor we maakten kennis met een sprekende boom, dolf de vegetarische wolf, bob de rasta chill-pad, en roodkapje. Dolf blijkt op zoek te zijn naar grootmoeders huisje om er een bezoek te brengen.

Na het leren van het kamplied over diedadolf en biebabob spelen we nog een fotozoektocht in het bos, richten we de slaapzaal verder in en gaan de gastjes naar bed. Slaapwel.

Dag 2 – Maandag

Radio OCOP maakt ons wakker. Het is een beetje wennen, die nieuwe slaapzaal, maar het lukt ons toch om tijdig en gewassen buiten te staan om de OCOP-dans van dit jaar aan te leren. Het belooft een warme dag te worden in Zepperen!

Na het ontbijt was er een knutselopdracht: met gekleurde FIMO-klei maakten we allerlei gekke figuurtjes om te gebruiken als sleutelhanger, magneet of potloodversiering. De tijd tussen het knutselen en het middageten werd gevuld met enkele kringspelletjes, een leuke manier om de namen van alle groepje-4-leden nog eens te herhalen.

Toen we na de middagpauze buiten kwamen was het al héél warm. De zon deed haar best om alles en iedereen in Zepperen te verbranden maar had niet gerekend op zoveel tegenstand van groepje 4, gewapend met zonnecrème, pet en zonnebril trotseerden we de hitte en speelden… waterspelletjes! Er werd gegooid met natte sponsen, geslierd op een plastic zeil met zeep en verfrissing gezocht in de
zwembadjes.

Na het vieruurtje hebben we de nietsvermoedende nieuwe leiding van groepje 4 en 5 gedoopt. Om het groen van achter hun oren weg te krijgen werden Sam, Kristof, Lucas en Jens (groep 4) en Pieter, Jana en Bram (groep 5) omgetoverd in geitjes… witte geitjes! De witte verf vloeide rijkelijk en de lookschampoo werd grondig in het haar gemasseerd. Na een mum van tijd waren de nieuwe leiders niet meer herkenbaar. De witte geitjes moesten vervolgens de rest van de namiddag opdrachten uitvoeren, o.a. letterkoekjes sorteren zonder handen terwijl ze bekogeld werden met natte sponsjes door de gastjes van groep 4 en 5. Na een
triomftocht op een kar over het kampterrein mochten de gedoopte geitjes hierna snel gaan douchen zodat ze niks zouden missen van de heerlijke balletjes in tomatensaus die de kookploeg ons ’s avonds voorschotelde. Fris gewassen en als volwaardig ZBLBL-leider verschenen ze aan tafel, al zou de lookgeur hen nog het ganse kamp achtervolgen.

Als avondactiviteit werd er gequizd: De grote sprookjes en Disney quiz! Allerlei vragen, filmpjes en doe-opdrachten vulden de tijd tot het slapengaan.

Dag 3 – Dinsdag

Zepperen ontwaakt onder een stralende hemel en de zon geeft van ‘s morgens vroeg al het beste van zichzelf. Groep vier start de dag met een groot spel: één tegen allen. Leiders Jens en Kristof dagen de rest van
groepje 4 uit om voor het middagmaal een grote lijst met haast onmogelijke opdrachten te vervullen: een emmer water leegdrinken met rietjes, een klerenketting maken met de lengte van een voetbalveld, levende diertjes vangen, twee leidsters bodypainten, toiletpapier nummeren, 400 x touwtje springen… het werd een race tegen de tijd maar we volbrachten uiteindelijk alle opdrachten! Hoera voor groepje 4!

Na het middageten was het nog warmer dan de voorbije dagen, later in de namiddag vertrekken we op tweedaagse dus maken we onze rugzak klaar met alle spullen die we de komende dagen nodig zullen hebben. Omdat het toch wel té warm is om zo vroeg in de namiddag al te wandelen spelen we eerst enkele spellen. Omdat we samen met groep 5 op tweedaagse gaan en we de komende dagen van het kamp nog
enkele activiteiten samen zullen hebben spelen we kennismakingspelletjes en het grote dobbelsteenspel en wanneer na 16u de grootste hitte van de dag voorbij is gaan we op pad. Na vele tussenstops om te drinken bereiken we na twee uur wandelen onze bestemming: Groot-Gelmen.

We waren nog niet lang aangekomen op de slaapplaats of daar kwam de camion met ons materiaal al toe! De leiding leegde de camion en de slaapplaats veranderde al gauw in een heus BBQ-feest met voorafgaande receptie. Na het (vele) eten werd alles klaar gezet voor de tweedaagsefuif, er werd gedronken, gedanst en gefeest tot middernacht!

Dag 4 – Woensdag

Na de fuif van gisterenavond genieten zowel gastjes als leiding er van dat ze vandaag iets langer mogen slapen. Om 9u gaat de wekker en begint dag twee van groep vier en vijf hun tweedaagse. Buiten zijn nog enkele sporen zichtbaar van het onweer dat de voorbije nacht over Groot-Gelmen trok, maar de temperatuur is aangenaam en het gras al bijna droog dus verhuizen we de tafels en stoelen naar het grasplein buiten voor een ontbijt in open lucht. Na het ontbijt (en het opruimen van de slaapplaats door de leiding) gaan groep 4 en 5 weer op pad. Doel van de tocht in de voormiddag: Kapel Helshoven uit de 13e eeuw, op het grasplein naast de kapel zouden we groep 1, 2 en 3 ontmoeten om samen te picknicken.

Na de uitgebreide picknick en een toneeltje van kampthema werd de terugtocht naar Zepperen aangevat, een lange sliert zonnebloemblaadjes op pad over de smalle baantjes tussen de fruitvelden. Het zonnetje was
alweer van de partij en na de nodige drankpauzes kwamen we rond 17u aan op het kampterrein. Na de drukke en intensieve tweedaagse was het tijd voor een ontspannende activiteit voor groep 4 en 5: een filmavond!. We keken Monsters en co. op groot scherm, een hilarische en beetje ontroerende film over monsters Mike en Sully en het meisje Boe. Er werd veel gelachen en hier en daar ook een stiekem traantje weggepinkt.

Dag 5 – Donderdag

Het kamp is halfweg dus vanaf vandaag gaat de wekker een half uurtje later! Bij OCOP vliegen de ballen in het rond, we leerden er allerlei nieuwe balspelletjes. Na het verhaaltje in kampthema werden we overdonderd door de Zepperse maffia! Twee maffiabazen, op zoek naar nieuwe leden om hun bende te versterken, riepen groepen 4 en 5 op om te strijden voor deze plaatsen. Vijf nieuwe leden, daar waren ze naar op zoek. Dus groepen 4 en 5 werden gemengd en verdeeld in groepen van vijf. Die groepen moesten haast onmogelijke missies tot een goed einde proberen te brengen: Mission Impossible! Een heuse karwei want de tijd om deze missies te volbrengen, codes te kraken, bommen te maken en de vijand te saboteren was heel kort!

Na het middageten brandde de zon harden dan nooit tevoren deze week! Slechts één oplossing hiervoor: naar het zwembad! Samen met groep 5 gingen we naar het zwembad van St.-Truiden. Een zalige namiddag zwemmen, door buizen glijden, het wilde water trotseren en relaxen in het bubbelbad en het buitenzwembad. Door de pret verloren we de tijd bijna uit het oog maar kwamen net op tijd terug aan op de kampplaats voor het avondmaal! Dat konden we wel gebruiken na deze actieve dag!

Na het eten schreven we kaarten en brieven om de achterblijvers te laten weten hoe leuk het hier in Zepperen is! En voor het slapengaan speelden we nog gezelschapspelletjes.

Dag 6 – Vrijdag

Een heel gekke morgen! Gisterenavond had OCOP opgeroepen om iedereen zo snel mogelijk buiten aan de OCOP-tent te krijgen en de eerste groep die voltallig aanwezig is zou extra punten krijgen voor de OCOP-competitie. Uit alle slaapzalen stormden ongewassen gastjes in pyjama richting OCOP tent. Groepje 1 bleek de snelste groep te zijn en ging met de punten en de eer lopen deze ochtend.

Na het ontbijt en kampthema kwamen we met alle andere groepen samen voor de eucharistieviering op kamp. De viering stond in het teken van kleuren. We knutselden theelicht-houders in alle kleuren en maakten er daarna een regenboog van.

Na de middag was het algemeen spel. Vandaag speelden we niet enkel samen met de vrienden van groepje vier maar werden alle zonnebloemblaadjes in nieuwe groepjes ingedeeld. De groepjes voerden
opdrachten uit om zoveel mogelijk jokers te verzamelen en namen het vervolgens tegen elkaar op in sprookjesspelletjes. Het bleef tot het einde van het spel heel spannend! In de namiddag namen we al afscheid van onze lieve hoofdleidster Julie, zij vertrok vandaag al huiswaarts. Merci Julie om groepje 4 in goede banen te leiden dit kamp! De rest van het kamp zou Jonas groepje 4 leiden.

Als avondmaal aten we hotdogs, gezellig met groepje 4 in een grote kring op het gras. En dat groepje 4 veel hotdogs kan verorberen op korte tijd zal de kookploeg nu wel geweten hebben!

Na de hotdogs speelden we een spel samen met groep 3, een grote schatkist was de inzet, echter was de schatkist dicht met enkele zware sloten. Aan groepen 3 en 4 dus om de code te kraken en de buit te verdelen. Tijdens het spel zwaaiden we Torsten en Jordi uit.

Dag 7 – Zaterdag

Vandaag gaat groepje 4 op daguitstap 🙂 Zepperen ontwaakt onder een hemel met donkere wolken, maar het regent niet! Bij OCOP maken we sprookjesdierwasknijpers en bandjes. Na het ontbijt lijkt de lucht precies nog donkerder geworden te zijn, maar… het regent nog steeds niet! De weergoden wachten met het openen van de hemelsluizen tot het moment dat groepje 4 na het kampthemaverhaaltje zich klaarmaakt om in de busjes te stappen. Het was haasten om iedereen droog in de busjes te krijgen maar het is gelukt! Onder dondergeroffel en gebliksem vertrekken we richting de Olmense Zoo.

Aangekomen in de Olmense Zoo regende het nog steeds, maar we werden er vriendelijk ontvangen in de cafetaria en kregen er een plekje toegewezen waar we onze kleren en picknickspullen droog konden achterlaten. Vervolgens werden we door gids Ria meegenomen naar de tropenhal, een grote indoor-zoo waar vogels, kleine aapsoorten, schildpadden, maki’s en nog veel meer dieren rondlopen en vliegen. We zagen veel schattige, kleurrijke, kleine, snelle, trage en gekke dieren, we praatten met de papegaaien en we hielpen een hulpeloze schildpad terug op zijn pootjes. Na een klein uur verwonderd door de tropenhal te lopen kwamen we terug buiten, de regen was gestopt en de zon deed zijn best om de bomen en dieren in de zoo te drogen. De gids nam ons mee door de volière met vogels richting de ‘grote’ dieren. We zagen tijgers en leeuwen, giraffen en zebra’s, apen groot en klein, en maakten een wandeling door het berenbos. Indrukwekkend zoveel grote en gevaarlijk dieren!

Na de picknick op het terras van de cafetaria brachten we een bezoek aan de spektakelhal, daar kregen we een heuse circusshow voorgeschoteld. Shows met paarden, acrobatie door honden, en
nog veel meer! Reuzeleuk allemaal!

Na de circusshow brachten we nog snel een bezoek aan de delen van de zoo die we nog niet hadden kunnen bezoeken: de nursery: waar de pasgeboren en jonge dieren verblijven en het reptielenhuis: waar de gekko’s, hagedissen en slangen wonen. Daarna stonden de busjes ons op te wachten voor de terugrit naar Zepperen.

We sloten de dag af met een groot safarispel in het bos op de kampplaats, aan het einde van de dag hadden de gastjes moeite om wakker te blijven en vielen als een blok in slaap zodra hun hoofd het hoofdkussen raakte. Het was een hele mooie dag!

Dag 8 – Zondag

De laatste volledige dag van het kamp breekt aan. De leiding ziet er moe uit wanneer ze de gastjes wekken, zouden ze een leuk feestje gehad hebben de vorige nacht? Het ontbijt ziet er vandaag iets anders uit dan de voorbije dagen, het is zondag dus eten we ontbijtkoeken!!

In de voormiddag staat een leuke en vooral lekkere activiteit op het programma, we maken cocktails en loempia’s, een hele uitdaging! Het snijden van de groentjes, champignons en stukjes hesp gaat vlot, en ook het maken van loempiasaus is een fluitje van een cent… het moeilijkste blijkt het vouwen van de brikdeeg tot een volwaardige loempia! De meest gekke loempia’s verschenen op de tafel maar… ze smaakten overheerlijk!!! Ook de zelfgemaakte mocktails (alcoholvrije cocktails) waren heel lekker 🙂

Bij de namiddagactiviteiten staat één ding centraal: vuil worden! We starten met een variant op paintball. Twee teams, zwart en rood, staan lijnrecht tegenover elkaar en moeten voorwerpen zien te bemachtigen uit het kamp van de tegenstander, hun enige wapen: spuitjes gevuld met verf. Het werd een razend spannende strijd! Na het paintballspel ziet iedereen zwart en rood, maar nog niet vuil genoeg! Daar brengt leider Sven verandering in, hij heeft een loodzwaar maar vooral vuil en modderig parcours uitgestippeld dat iedereen moet afleggen. Nog nooit hebben we zolang onder de douche moeten staan om al het vuil van ons weg te wassen! Maar helemaal terug proper verschenen we aan tafel voor het avondeten.

Het is de laatste avond op kamp, dat vieren we traditioneel met alle groepen rond een kampvuur. In Zepperen was het echter al warm genoeg de voorbije dagen dus in plaats van een kampvuur namen we plaats rond een prachtige en verlichte kampfontein. Iedere groep bracht een voorbereid liedje, enkele mensen werden in de bloemetjes gezet en alle kampliedjes en dansjes passeerden de revue. De avond werd afgesloten met … jawel, een fuif! Dansen en springen tot iedereen er bij neerviel 🙂 en dan naar bed, voor de laatste keer dit kamp.

Dag 9 – Maandag

De laatste ochtend van dit zomerkamp breekt aan. Iedereen is druk in de weer om zijn kledij en spullen in de juiste koffer te krijgen en de slaapzalen leeg te maken, hoe sneller dit werkje van de baan is hoe meer tijd er overblijft om nog enkele activiteiten te doen voor we de terugreis aanvatten. Er is geen OCOP-activiteit vandaag en tegen dat de verzameltune voor het ontbijt door de boxen weerklinkt is de slaapzaal zo goed als leeg, goed gewerkt!

In de voormiddag staat er nog een laatste activiteit op het programma: Cluedo. Niet zomaar het gezelschapsspel maar een levensechte variant ervan. De speurneuzen van groepje 4 worden in verschillende groepjes onderverdeelt en ieder van deze groepjes moet als echte detectives een moordzaak oplossen. Na het verhoren van verschillende verdachten en het oplossen van enkele vragen achterhalen we het moordwapen, de locatie en het motief van de moord en eens deze stukjes van de puzzel op hun plek gevallen zijn kunnen we de moordenaar ontmaskeren!

Dan klinkt de verzameltune alweer, te vroeg voor het middagmaal maar er is een andere reden om alle Zonnebloemblaadjes samen te roepen: een grote groepsfoto van iedereen aanwezig op het kampterrein. Daarna volgt de laatste middagmaaltijd van het zomerkamp, een echt feestmaal! De desserts (chocomousse!) zijn nog maar net opgegeten of daar zijn de bussen al die een groot deel van de Zonnebloemblaadjes naar het station van St.-Truiden zullen brengen. Het afscheid nemen is zwaar… het was alweer een heel leuk zomerkamp in Zepperen!

2012

Gastjes: Alice, Antje, Astrid, Branko, Eva, Janne, John, Jolieke, Jonas, Joshua, Lotte, Quinlan en Thibo

Leiding: Ann, Delfien, Joke, Jolien, Koen, Laura, Magali, Ruben, Sarah, Sofie, Stijn en Tanika

Dag 1 – Donderdag

Samen met de eerste regendruppels komen de eerste kampgangers aan in Zepperen, klaar om er weer een spetterende tijd van te maken! We gaan meteen op onderzoek in het huis van de oude maar geniale professor Archibald, waar er naar hartelust kan worden gelezen, geknutseld, gesport en geëxperimenteerd. Na het vieruurtje komen we voor de eerste keer samen met ons groepje 3, uiteraard het coolste en tofste groepje van het hele kamp. De oppergodin Ra helpt ons om elkaar beter te leren kennen.
Na een heerlijke portie frietjes maken we voor de eerste keer kennis met professor Archibald, zijn assistente en zijn kuisvrouw. Met hen zullen we in de komende dagen nog heel wat avonturen beleven. Maar ondertussen is het al laat geworden, en wie volop van het kamp wil genieten moet goed uitgeslapen zijn! Na wat teamspelletjes kruipen we dan ook onder de wol, om te dromen van al het moois dat nog komen zal.

Dag 2 – Vrijdag

Vandaag trekken we op expeditie naar Bokrijk! Met de teletijdmachine belanden we in de jaren ’60! We komen terecht in de magische wereld van hippiekapsels, rokerige dorpscafé’s en knusse cinema’s. Na de middag storten we ons op de gigantische speeltuin! Zoals echte expeditiegangers laten we ons niet afschrikken door de regen of door vuile schoenen, en we komen te weten dat Quinlan helemaal tot rust kan komen in een schommel…
Terug in het droge Zepperen komen we weer op krachten met heerlijke fishsticks. Gelukkig, want ’s avonds worden we op de proef gesteld door farao Achnaton en zijn assistente. We moeten voelen, proeven, raden, en een tekening inkleuren met behulp van lichaamsdelen die daarvoor niet bedoeld zijn. Wat een wonderlijk einde van een spannende dag!

Dag 3 – Zaterdag

Na het ontbijt zien we hoe professor Archibald samen met zijn assistente in het oude Egypte belandt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we in de voormiddag een spannend piramidespel spelen om in het thema te blijven. We dagen elkaar onbevreesd uit om een plekje aan de top (of was het de voet?) te veroveren! Er wordt om ter mooist gelachen, gekke bekken getrokken, gearmworsteld/armgeworsteld, en er worden prachtige gedichten verzonnen over de leiding. Ondertussen breekt de zon door de wolken, vastbesloten om ons de rest van het kamp niet meer te verlaten. Haal de zonnecrème maar boven!
Na de middag worden we toch nog nat, want we gaan zwemmen! De glijbanen, de wildwaterbanen en het buitenzwembad worden uitvoerig getest en goedgekeurd. En om te bekomen genieten we van een zalig bubbelbad met frisse lavendelgeur. De dag wordt afgesloten met een feestelijke barbecue, en een spetterende fuif samen met groepje 2. En om het helemaal fantastisch te maken, wordt onze eigen Eva uitgeroepen tot Cleopatra van de avond! Joepie!

Dag 4 – Zondag

Een stevig zondags ontbijt met sandwiches en chocoladekoeken staat voor ons klaar, om ons voor te bereiden op de fysieke inspanning die ons te wachten staat: de voetentocht! We krijgen allemaal een cool geel zonnebloemblaadjes t-shirt, en jarige leider Koen krijgt een mooie kroon. Na een lange tocht van wel 40 jaar door de zonovergoten woestijn (of waren het toch de Limburgse boomgaarden?) komen we aan bij groepje 4 en 5 om samen te picknicken en te genieten van de zon.
Op de terugweg smullen we stiekem van de kersen die we langs de weg kunnen plukken, maar niet teveel, want ’s avonds wacht ons een heerlijke kampklassieker: worst met appelmoes! Na het eten schrijven we kaartjes en brieven naar het verre thuisfront, om hen op de hoogte te houden van al onze avonturen en expedities die we al beleefd hebben. En dan kruipen we uitgeput maar voldaan ons welverdiende bedje in.

Dag 5 – Maandag

Vandaag is onze eerste dag die we volledig in Zepperen doorbrengen! Onbevreesd banen we ons een weg door rivieren, over eilanden, door grotten en langs wankele torens. We proberen codes te verzamelen, en uiteindelijk slaagt het blauwe team erin om het slot van de sarcofaag te openen en de angstaanjagende mummie te bevrijden. We beleven de schrik van ons leven! Of was het toch gewoon leider Koen?
Het is ondertussen dringend tijd geworden dat de nieuwe leiding officieel wordt ingewijd… Ruben en Delfien gaan op zoek naar het beste nijlpaard en schakelen daarvoor de hulp in van onze gastjes. Verf, choco, kamelenpipi en kamelenkaka, geen enkel middel wordt gespaard en onze arme nijlpaarden moeten er allemaal aan geloven. We komen trouwens te weten dat nijlpaarden dol zijn op look en ajuin. De douche achteraf is nog nooit zo welkom geweest!
We eindigen de dag met het ontwerpen, boetseren en schilderen van amuletten, als aandenken aan onze Egyptische expeditie. En zo vergeten we eventjes dat we al halfweg dit geweldige kamp zijn!

Dag 6 – Dinsdag

Naar jaarlijkse traditie staan we even stil bij het leven in een eucharistieviering, die dit keer helemaal in het teken staat van letters. We kleuren letters in, die we vooraan mogen ophangen.
Na de middag worden we samen met alle andere groepjes in zes teams verdeeld, om in de ultieme heroïsche strijd het hart te veroveren van de godendochter Isis. We bouwen kaartenhuisjes, houwen letters in steen, vouwen tientallen bootjes, en blazen ontelbare ballonnen op. Enkel het afscheren van beenhaar blijkt bij de mannelijke leiding niet zo populair te zijn… In de ultieme confrontatie nemen we het tegen elkaar op in egyptisch voetbal, egyptisch kubb, egyptisch waterdragen en egyptisch piramidebouwen. Uiteindelijk zegeviert het blauwe team, maar ook de verliezers mogen meegenieten van de welverdiende hotdogs achteraf.
Na het eten spelen we nog samen met groepje vier een spannend spel waarbij slaven, mummies en goden elkaar naar het leven staan, en dat allemaal voor een goed verstopte liefdesbrief…

Dag 7 – Woensdag

Het einde van het kamp komt stilaan in zicht en we beginnen allemaal de vermoeidheid te voelen, maar dat kan de pret niet drukken! We spelen samen met groepje 2 om uit te maken welk team het beste de opgelegde opdrachtjes tot een goed einde kan brengen. De farao’s, de mummies, of misschien toch de katten? We bouwen een menselijke piramide die net niet instort, spelen toneel, en drinken liters water.
Na het heerlijke middageten (pasta!) trekken we het bos in om voor geldslaaf Stijn en vertaalslaaf Ruben werkjes uit te voeren. Wel opletten van stoute heks Tanika! Met de goudstukken die we zo bijeen sparen kunnen we tijd kopen om na het vieruurtje doolhoven op te lossen en met een vliegend tapijt zo ver mogelijk te vliegen. Gelukkig krijgen we van waterballonnen de nodige verkoeling. Uiteindelijk blijkt wat we al lang wisten: alle gastjes van groepje 3 zijn even goed!
’s Avonds laten we onszelf in de watten leggen en verzorgen met schmink, tattoo’s, sierraden en een heerlijk rustgevende massage. Wat kan het leven mooi zijn!

Dag 8 – Donderdag

Vandaag is de laatste volledige kampdag en we maken er een spetterende afsluiter van! In het allerlaatste kamptoneel zien we hoe professor Archibald er uiteindelijk toch in slaagt om het hart van zijn huishoudster te veroveren. John mag zelfs meespelen als kameel!
In de voormiddag slaan we aan het koken: we versieren koekjes met choco, m&m’s, hagelslag en confetti. Er worden zelfs heuse koekjestorens gebouwd! Na de middag helpen we arme kameel Kamiel aan energie door de woestijn over te steken, elkaar te bestoken met waterballonnen, en te proeven van mysterieuze kruiden. Onze zware inspanningen onder de brandende zon worden gelukkig beloond met heerlijke frietjes!
’s Avonds staat er ons nog een bijzondere verrassing te wachten! Niemand minder dan Niels Destadsbader komt ons kamp een bezoekje brengen! Janne mag een liedje meezingen voor de hele groep, en we gaan allemaal samen met Niels op de foto. Tenslotte steken we nog een groot kampvuur aan om de laatste nacht sfeervol in te zetten!

Dag 9 – Vrijdag

We worden door de kookploeg getrakteerd op een heerlijke brunch, waarna het stilaan tijd wordt om onze bagage in te pakken en op te ruimen. We nemen nog een foto van de ganse groep met alle gastjes en leiding bijeen, maar dan wordt het stilaan tijd om afscheid te nemen. Op weg naar huis denken we met weemoed terug aan de geweldige voorbije dagen, en we tellen al af naar het volgende kamp. Tot volgend jaar!!